Uncategorized

Hoe houd ik mijn vloeren langer schoon?

Stof, vuil en viezigheid kunnen zich snel ophopen, en voorkomen is beter dan genezen. Door deurmatten bij ingangen te gebruiken, je schoenen uit te doen als je het huis binnengaat en je huisdieren buiten te verzorgen, kun je voorkomen dat je even vaak moet stofzuigen. Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op, vooral op poreuze oppervlakken zoals marmer.

Maar helaas, uiteindelijk moeten we toch allemaal schoonmaken!

Wat is de beste manier om vloeren schoon te maken?

Denk zorgvuldig na over het oppervlak dat je schoonmaakt, om te voorkomen dat je schade aanricht. Als je eenmaal weet met welk materiaal je te maken hebt, kun je onze handige gids volgen:

Hoe maak je laminaatvloeren schoon?

Stofzuig, stof of veeg af met een licht bevochtigde dweil – gebruik nooit zeephoudende schoonmaakmiddelen, want die kunnen een doffe film op de vloer achterlaten, en vermijd overbevochtiging. Gebruik ook geen boenwas, want dat maakt de vloer glibberig.

Om vlekken te verwijderen, gebruik je een verdunde oplossing van water en azijn. Laat je niet verleiden tot het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen, zoals nylon schuursponsjes of staalwol, want die kunnen krassen maken op laminaat.

Hardnekkige vlekken, zoals schoensmeer, kun je verwijderen met nagellakverwijderaar met aceton, of andere milde oplosmiddelen. Het vertrouwde oude WD-40 is ook effectief.

Om de vloer te beschermen leg je viltjes onder meubelpoten en druipbakjes onder plantenpotten.
Hoe keramische en breuksteen tegels schoonmaken
Gelukkig hebben deze minimaal onderhoud nodig! Veeg en was met een milde afwasmiddeloplossing, en spoel daarna met schoon water. Gebruik nooit boenwas – de tegels worden er glibberig van.

Je kunt ook de beste stoomreiniger proberen. Ze zijn een snelle en effectieve optie om verzegelde vloeren en tegels schoon te maken, en ze hebben alleen water nodig om de klus te klaren.

Hoe maak je terracotta tegels schoon

Het eerste jaar na de plaatsing rijpen terracotta tegels. De meeste vloerleveranciers hebben een speciaal schoonmaakmiddel, afdichtmiddel en poetsmiddel in voorraad om op terracotta tegels te gebruiken, dus zorg ervoor dat je de op de jouwe aanbevolen producten gebruikt.

Hoe maak je vinyl schoon

Veeg met een zachte borstel of stofzuiger, veeg daarna met een vochtige dweil, met een mild schoonmaakmiddel. Na het vegen goed naspoelen. Om schuursporen te verwijderen, gebruik je een doekje dat je in zuiver afwasmiddel of terpentine hebt gedoopt, en spoel je het daarna af.

Hoe kurk schoonmaken

Veeg fabrieksmatig verzegelde kurktegels af met een vochtige dweil, met een oplossing van afwasmiddel. Breng voor een extra laag bescherming, vooral in druk belopen ruimten zoals de badkamer en de keuken, een afdichtmiddel van acryl of polyurethaan aan.

Maak kurken vloeren nooit te nat, en pas op dat je de verzegeling of beschermende coatings niet beschadigt door er met apparaten of meubels overheen te slepen.

Houten vloeren schoonmaken

Verzegelde vloeren hoeven alleen maar geveegd en vochtig gedweild te worden. Gebruik niet te veel water, anders kan het hout opzwellen en splijten.

Onverzegelde en met was behandelde vloeren moeten regelmatig worden geveegd en af en toe opnieuw gepolitoerd. Gebruik was met mate, want overtollige was laat een kleverig residu achter en trekt vuil aan, en veeg het daarna goed op. Mochten er versleten plekken op het oppervlak verschijnen, breng dan een antislip vloerpolish aan.

Op een met was behandelde vloer stapelt zich na verloop van tijd poetsmiddel en vuil op. De enige manier om die schoon te maken is de was te verwijderen en opnieuw te beginnen. Gebruik een met terpentine bevochtigde doek. Laat het intrekken, en als de was en het vuil beginnen op te lossen, veeg je het weg met verfrommeld krantenpapier. Schrob weerbarstige delen met de hand, of met schurende pads op een boenmachine.

Als alle boenwas verwijderd is, dweil je vochtig met schoon water. Laat helemaal drogen voor je nieuwe boenwas aanbrengt, een klein stukje per keer.

Om je houten of parketvloeren te beschermen, raden we Dr Beckmann Hardhout & Parket Vloer Reiniger aan. Het voedde onze planken en bracht licht verbleekte planken weer tot leven.

Hoe maak je linoleum schoon

Vegen of stofzuigen om gruis en stof te verwijderen. Maak schoon met een dweil of doek die met een vloerreiniger of detergentoplossing is bevochtigd. Gebruik spaarzaam water. Spoel na het wassen na.

Hardnekkige vlekken kun je verwijderen door licht te wrijven met een bevochtigde fijne nylon pad.

Hoe steen schoonmaken

Steen is gevoelig voor vlekken, dus moet het altijd beschermd worden met een harsverzegeling. Om verzegelde steen schoon te maken, stofzuig je hem grondig, en dweil je hem daarna af met een milde detergentoplossing.

Om vet of olie te verwijderen, gebruik je een gepatenteerde vlekkenverwijderaar voor steen.

Tapijt schoonmaken

Als je een tapijtreinigingsmachine bezit, is dit de beste manier om je vloer schoon te maken. Zo niet, dan kun je nog steeds goed werk doen zonder een.

Begin met het behandelen van vlekken. Wij vinden de Dr Beckmann Carpet Stain Remover erg geschikt om vlekken te verwijderen. Gebruik het gewoon volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, maar denk eraan dat je vlekken altijd het beste snel kunt aanpakken. Hoe langer je wacht met het verwijderen van een vlek, hoe moeilijker het zal zijn.

Vervolgens wil je het tapijt aanpakken met je stofzuiger. Als je er eenmaal overheen bent geweest, gebruik je je stofzuigeraccessoires om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Gebruik het spleetzuigmondstuk om de randen van je tapijt en onder radiatoren te stofzuigen – zo voorkom je dat er zwarte strepen rond de plint ontstaan. Is je tapijt bijzonder dik, gebruik dan de turboborstel (of powerborstel) om hardnekkig vuil en dierenharen op te vangen.

Comment here